Mme Butterfly

gepost op March 21, 2016

terug

  

Inspiratie voor haar bijzondere halsjuweel vindt Mme Butterfly in het schilderij 'Portret van een vrouw, mogelijk Maria Trip', van Rembrandt uit 1639.

Als welgestelde koopmansdochter komt deze jongedame er onverbloemd voor uit dat ze rijk is. Het kantwerk op haar jurk is van de fijnste aard, maar ook de parels die ze draagt, zijn zeldzaam en weelderig. De oorbellen en de begeleidende broche die zij in het midden van haar jurk heeft gespeld, doen denken aan watervallen van diamanten, goud en kostbare parels. Redenen genoeg dus, om deze keur aan kleinoden te herwerken tot een hedendaags halsjuweel voor de vrouw die houdt van elegantie zonder franjes.

Om te beginnen neemt Mme Butterfly de volmaakte vorm van de broche over, om hem uiteindelijk omgekeertd te (her)gebruiken. De parels aan de uiteinden van de broche schrapt ze. Een speld wordt dit onwerp niet opnieuw, wel een maagdelijk wit halsjuweel dat ongeveer alle sieraden uit het schilderij combineert tot een pronkstuk met een hart en een ziel.

Porselein als het materiaal bij uitstek om de overdaad aan wit in het portret te vertalen, glazen kralen om de parels te symboliseren. Meer is er niet nodig om de kern van haar interpretatie te vatten, tenzij een goudkleurige sluiting die expliciet verwijst naar de pracht en praal die Rembrandts model ten toon spreidt. Historische luister wordt toegankelijke luxe van nu.

Dit porseleinen juweel wordt met veel zorg met de hand gemaakt in de ateliers van Mme Butterfly in België. Imperfecties en onregelmatigheden maken deel uit van het karakter van het juweel en worden niet beschouwd als fouten. Het juweel is breekbaar, ga er daarom liefdevol en voorzichtig mee om. Gebruik een sopje van lauw water en een milde detergent voor een geschikt onderhoud.